توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) برای اولین بار در سال 2014 و با استخراج اولین NFT به نام Quantum در بلاک چین Namecoin به وجود آمدند. اتریوم با تسهیل ایجاد، میزبانی، برنامه نویسی و تجارت NFT ها در نوامبر 2017، شناخت گسترده تری از این فناوری را به ارمغان آورد.
اگرچه اولین مفهوم NFT بر روی بیت کوین ساخته شد، اما آنها در فضای هنر دیجیتال عقب مانده اند. در ژانویه 2023، کیسی رودارمور، مشارکتکننده سابق بیتکوین Core، NFTهای بیتکوین را به نام بیتکوین Ordinals راهاندازی کرد.
این مقاله مروری بر NFT های بیت کوین و اتریوم ارائه می دهد و شباهت ها و تفاوت های بین مجموعه های دیجیتالی در بلاک چین بیت کوین و اتریوم را بررسی می کند.
Ordinals در بلاک چین بیت کوین چیست؟
بیت کوین Ordinals معادل NFT ها هستند. آنها داراییهای دیجیتالی هستند که روی ساتوشی، کوچکترین ارزش بیتکوین، حک شدهاند. یک ساتوشی ارزش 1/100,000,000 یک بیت کوین را دارد.
به روز رسانی Segregated Witness (SegWit) در سال 2017 باعث ایجاد یک فورک نرم از بیت کوین شد و ساختار تراکنش بیت کوین را به بخش شاهد و تراکنش تبدیل کرد. این کار دادههای شاهد را از بلوک اصلی حذف میکند و حجم تراکنشها را کاهش میدهد و به طور موثر ظرفیت بلوک را بدون تغییر محدودیت آن افزایش میدهد. SegWit همچنین نگرانی های انعطاف پذیری تراکنش ها را برطرف کرد.
به روز رسانی Taproot 2021 امنیت بیت کوین و حریم خصوصی تراکنش ها را بهبود بخشید، اندازه بلوک را به چهار مگابایت افزایش داد و توجه بیشتری را به قابلیت ذاتی بیت کوین برای ثبت داده ها جلب کرد. اینها بلوک های سازنده پروتکل بیت کوین Ordinals بودند .
پروتکل بیت کوین Ordinals از توانایی ذاتی ساتوشی برای شناسایی منحصر به فرد و حک شده با داده ها برای تسهیل ایجاد هنر دیجیتال روی بیت کوین بدون ایجاد قرارداد هوشمند استفاده کرد.
در ژانویه 2023، راهاندازی پروتکل Ordinals امکان استخراج NFTها را مستقیماً بر روی بلاک چین بیتکوین فراهم کرد. این کتیبه های بیت کوین Ordinals مشابه NFT های بیت کوین هستند که مصنوعات دیجیتالی مانند تصاویر، متن یا فیلم ها هستند.
کتیبه های Ordinals چگونه کار می کنند
Ordinal ها بومی بیت کوین هستند و بر روی یک لایه بلاک چین جداگانه ساخته نمی شوند. آنها بر یک سیستم سفارش منطقی و در عین حال دلخواه در بیت کوین متکی هستند که به سیستم Ordinals معروف است. NFT های Ordinal بدون نیاز به لایه های بیشتر بر روی پروتکل بیت کوین کار می کنند، با عقب ماندگی سازگار هستند و اگرچه پروتکل اصلی بیت کوین را تغییر نمی دهند، موارد استفاده جدیدی را معرفی می کنند.
در نظریه Ordinals، هر NFT از یک سیستم شماره گذاری پیروی می کند. این یک شماره منحصر به فرد به هر ساتوشی در بلاک چین بیت کوین بدون تغییر قابلیت تعویض ساتوشی ها اختصاص می دهد. در عوض، دادههای درج شده غیرقابل تعویض هستند. این تئوری از طریق پروتکل Ordinals پیادهسازی میشود، که تصریح میکند که به هر کتیبه Ordinals با توجه به ترتیبی که در آن ضرب شده است، یک شماره اختصاص داده میشود. هنگام انتقال ساتوشی، این تئوری مستلزم پیروی از سیستم اول ورود، اولین خروج و حفظ نظم است.
هنگامی که یک ساتوشی یک شناسه منحصر به فرد به دست آورد، مالکان می توانند هر ساتوشی را با محتوای منحصر به فرد و دلخواه ثبت کنند و یک Ordinals NFT ایجاد کنند. این مصنوعات را می توان در کیف پول بیت کوین نگهداری کرد و به عنوان هر تراکنش عادی بیت کوین منتقل کرد. بیت کوین Ordinals همان تغییر ناپذیری، عدم تمرکز و امنیت خود بیت کوین را حفظ می کند.
NFT های اتریوم چیست؟
NFT ها نوعی دارایی دیجیتال منحصر به فرد هستند که با یکدیگر متفاوت هستند. آنها متضاد قطبی توکن های قابل تعویض مانند اتر (ETH ) یا USD Coin (USDC ) هستند که دارایی های دیجیتالی یکسان یا غیرقابل تشخیص هستند.
از آنجایی که همه NFT ها منحصر به فرد هستند، نمایش هنر و کلکسیون ها را به عنوان توکن های دیجیتال تسهیل می کنند. NFT ها همچنین می توانند برای ایجاد مالکیت دارایی ها در زندگی واقعی مانند مالکیت املاک و مستغلات استفاده شوند. هر کسی میتواند مالکیت داراییهای دیجیتال در بلاک چین اتریوم را تأیید کند.
فناوری بلاک چین برای NFT ها
NFT ها با استفاده از قراردادهای هوشمند ایجاد می شوند . اینها یکی از انواع اقلام دیجیتالی هستند که بر روی بلاک چین اتریوم با استفاده از نوع خاصی از قرارداد هوشمند طراحی شده برای دارایی های غیرقابل تعویض ایجاد شده اند. قراردادهای هوشمند از استانداردهای اتریوم NFT مانند ERC-721 (به طور خاص برای NFT ها طراحی شده) و ERC-1155 (اجازه می دهد NFT ها و توکن های قابل تعویض در یک قرارداد) که عملکرد یک قرارداد را تعیین می کنند، پیروی می کنند.
استانداردهای اتریوم NFT
یک استاندارد توکن ویژگی ها، قابلیت ها و موارد استفاده را در قرارداد هوشمند مورد استفاده برای ایجاد NFT مشخص می کند. درخواست اتریوم برای نظرات (ERC) طیف گسترده ای از پیشنهادات را شامل می شود، از جمله مشخصات پروتکل اصلی، رابط های برنامه نویسی برنامه های کاربردی مشتری یا API ها و استانداردهای قرارداد.
ERC ها پیشنهادهای بهبود اتریوم (EIP) هستند که در لایه برنامه اعمال می شوند و استانداردهایی را برای توکن ها و سایر رابط های قرارداد هوشمند تعریف می کنند. ERC ها نوعی EIP هستند که توسط جامعه پذیرفته شده و رسمیت یافته اند.
بنابراین، استانداردهای ERC مجموعهای از قوانین و دستورالعملها برای ایجاد توکن در بلاک چین اتریوم با ویژگیها و رفتارهای خاص هستند. استانداردهای مختلف ERC به انواع مختلف توکنها مانند استانداردهای تعویضپذیر، غیرقابل تعویض یا چند توکن پاسخ میدهند.
شباهت ها و تفاوت های بیت کوین Ordinals و NFT های اتریوم
بیت کوین Ordinals و NFT های اتریوم مشابه هستند، اگرچه تفاوت هایی وجود دارد. هنر رمزگذاری روی بیت کوین و اتریوم هر دو برای ایجاد، نمایش و تجارت دارایی های دیجیتال منحصر به فرد استفاده می شوند. دارایی ها تغییر ناپذیر هستند و تحت بررسی غیرمتمرکز قرار می گیرند.
در مورد مقایسه فرآیند استخراج NFT ، صاحبان می توانند NFT ها را با استفاده از قراردادهای هوشمند در بلاک چین اتریوم ایجاد و ردیابی کنند. به عنوان مثال، در برخی NFT ها، دارایی هایی که موضوع قرارداد هوشمند هستند، اغلب در جای دیگری هستند. برخی از آثار هنری NFT اغلب در فضای ذخیره سازی سیستم فایل بین سیاره ای یا در لایه های مختلف بلاک چین اتریوم ذخیره می شوند.
از سوی دیگر، Ordinals بر روی ساتوشی های فردی در بلاک چین بیت کوین ذخیره می شوند . آنها اعتباری مشابه با سایر معاملات دریافت می کنند. قابلیت های قرارداد هوشمند برای NFT ها امکان ذخیره سازی خارج از زنجیره ابرداده ها را فراهم می کند. این به صاحبان NFT ها اجازه می دهد تا ظاهر برخی از NFT ها را تغییر دهند یا بهبود بخشند. کاربران نمی توانند Ordinals را که در داده های غیرقابل تغییر و زنجیره ای ذخیره می شوند، تغییر دهند.
Ordinals تمام داده ها و محتوا را در ساتوشی ذخیره می کند و اندازه تراکنش آن را افزایش می دهد. NFT ها تمام داده های سنگین را خارج از زنجیره ذخیره می کنند و به هنر دیجیتال ذخیره شده در قرارداد هوشمند ارجاع می دهند. سازندگان Ordinals مانند سازندگان NFT حق امتیاز دریافت نمی کنند. با این حال، مفهوم حق امتیاز برای سازندگان NFT عمدتاً توسط قراردادهای بازار و عملکردهای قرارداد هوشمند در اتریوم و سایر بلاک چین های پشتیبانی کننده NFT به جای ویژگی ذاتی خود NFT ها اعمال می شود.
مقیاس پذیری NFT ها در بیت کوین و اتریوم نیز بسیار متفاوت است. NFT ها نسبت به Ordinals پیشی گرفتند و اکوسیستم گسترده تری را توسعه دادند. NFT های اتریوم از استانداردهای تعیین شده، قابلیت همکاری در بین پلتفرم ها و پشتیبانی از بازارها سود می برند.
آینده بیت کوین Ordinals و NFT های اتریوم
هوش مصنوعی (AI) به طور فزاینده ای مورد استفاده قرار می گیرد و احتمالاً استفاده بیشتری در خلق آثار هنری دیجیتال خواهد داشت ، با هنرمندانی که از هوش مصنوعی برای ایجاد موسیقی، هنر، آیتم های درون بازی و ویدیوها استفاده می کنند . روند دیگر قابلیت همکاری است، با کاربرانی که درخواست همکاری شبکه بلاک چین دارند. در حال حاضر، یک استاندارد جدید BRC-721E وجود دارد که به معامله گران اجازه می دهد NFT های مبتنی بر اتریوم را به شبکه بیت کوین متصل کنند. پیشرفت های مستمری برای داشتن Ordinals و NFT های زنجیره ای واقعی وجود دارد.
ادغام هنر دیجیتال با داراییهای دنیای واقعی (RWA) فرصتی را برای تبدیل داراییهای فیزیکی، که به طور سنتی غیرقابل نقد هستند، روانتر میکند. تبدیل RWA ها به NFT یا Ordinals امکان مالکیت کسری و تجارت خارج از کشور را فراهم می کند، پایگاه بازار را گسترش می دهد و فروش دارایی پایه را آسان تر می کند.